شاخص بهداشتی بودن آب

از باکتری اشرشیا کلیفرم یا کلیفرم روده ای ( مدفوعی ) به عنوان شاخص بهداشتی بودن آب استفاده می شود. این شاخص معرفی آلودگی آب به فاضلاب های انسانی است. بنابراین بهداشتی بودن آب را مدنظر دارد.

چون علیرغم استفاده مکرر از این شاخص، بسیاری از افراد، احساس علمی درستی از آن ندارند از این رو در این مورد توضیح بیشتری داده می شود.

کلیفرم روده ای به تعداد میلیونی در روده بزرگ انسان وجود دارد بنابراین بیماری زا نیست. دلایل استفاده از کلیفرم روده ای بعنوان شاخص بهداشتی بودن آب عبارتند از :

۱- در برابر شرایط نامساعد محیط مقاومت بالایی دارند بطوری که اگر بخاطر نامساعد بودن محیط، کلیفرم روده ای از بین برود می توان با اطمینان گفت که هیچ ویروس و باکتری بیماری زایی نمی تواند در آن محیط وجود داشته باشد.

۲- تعداد این باکتری بسیار زیاد است بنابراین حتی در اثر رقیق شدن های مکرر هم می توان اطمینان داشت که اگر هر نوع باکتری در نمونه باشد حتما کلیفرم روده ای هم هست.

۳- طرز تشخیص این باکتری در مقایسه با باکتری های بیماری زا،بسیار ساده و ارزان است.

۴- چون این باکتری بیماری زا نیست از این رو وجود آن در نمونه آب خطری ایجاد نمی کند.

با توجه به مراتب فوق می توان گفت که آلودگی آب طبیعی به این باکتری می تواند هشداری به احتمال آلودگی آب به باکتری های بیماری زا و فاضلاب های انسانی باشد و در نتیجه اقدامات لازم برای بهداشتی کردن آب مطرح می شود.

واحد بیان غلظت این شاخص MPN است. در شرایط استاندار در فاضلاب تصفیه شده، MPN در یک لیتر از نمونه باید ۲۰۰-۳۰۰ باشد. در آب شرب MPN باید صفر باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید