اولین قدم در به حداقل رساندن تاثیرات فاضلاب های صنعتی بر جریان های پذیرنده واحدهای تصفیه، به حداقل رساندن حجم فاضلاب است. روش های کاهش حجم فاضلاب بسیار حائز اهمیت است.

تصفیه فاضلاب بهداشتی
روش های کاهش حجم فاضلاب

این عمل به طرق زیر انجام می گیرد:

  • طبقه بندی فاضلاب ها
  • حفظ فاضلاب ها
  • تغییر مراحل تولید برای کم کردن فاضلاب ها
  • استفاده مجدد از هر دوی پساب های شهری و صنعتی به منظور تامین آب خام
  • حذف تخلیه های یک باره فاضلاب های فرآیند

طبقه بندی فاضلاب ها برای کاهش حجم فاضلاب

چنانچه فاضلاب ها طوری طبقه بندی شوند که آب های مورد استفاده در فرآیند تولید از آب های خنک کن جدا شوند. حجم فاضلاب هایی که به تصفیه خاص نیاز دارند کاهش می یابد. برخی اوقات امکان طبقه بندی فاضلاب های بخش فرآیند نیز وجود دارد. در این حالت آلوده ترین فاضلاب ها تصفیه شده و فاضلاب هایی که نسبتا آلوده نمی باشند را می توان بدون تصفیه یا با حداقل تصفیه تخلیه نمود.

گروه عمده فاضلاب ها:

  1. فاضلاب های ناشی از فرآیندهای تولید
  2. آب های مورد استفاده بعنوان خنک کن در فرآیندهای صنعتی: حجم این فاضلاب ها از واحدی به واحد دیگر متغیر است که این بستگی به مقدار حرارتی دارد که بایستی حذف شود. بعنوان مثال، یک پالایشگاه بزرگ روزانه دارای 150 میلیون گالن فاضلاب است که تنها 5 میلیون گالن آن مربوط به فرآیند می باشد و بقیه ممکن است آب های خنک کن باشند. آب های خنک کن نیز ممکن است به دلیل نشتی های کوچک آلوده شوند و یا محصولات خوردگی در سیستم، آب آلوده نماید.
  3. فاضلاب های مصارف بهداشتی در محدوده 25-50 گالن در روز به ازای هر کارگر است که حجم این فاضلاب ها نیز بستگی به فاکتورهای زیادی از قبیل اندازه واحد، شستشوی کف، آب در دسترس دارد.

حفظ فاضلاب ها

حفظ آب ممکن است به معنی کم کردن فاضلاب باشد و این مهم زمانی آغاز می شود که صنعت سیستم باز، به صنعت سیستم بسته تغییر یابد. بعنوان مثال، اگر آبی که برای شستشو در قسمتی مصرف شده و آلودگی این آب به حدی نیست که غیرقابل مصرف باشد، می توان آن را دوباره مصرف کرد، یعنی آب لازم برای شستشو کم می شود و عملا آب حفظ می شود.

فاضلاب های با غلظت بالا در سیستم بسته غالبا پس از غیرقابل مصرف شدن تصفیه می شوند. زیرا اگر قرار باشد پس از هر بار گردش تصفیه شوند، غیر عملی و غیر اقتصادی است. کم کردن حجم فاضلاب از دو جنبه مفید است، یکی کاهش هزینه های آب و دیگری کم شدن هزینه های تصفیه فاضلاب.

لازمه عملیات حفظ فاضلاب ها، بررسی کامل مهندسی از آب مورد استفاده و فهرست برداری از آب مصرفی تمامی واحدهای بهره برداری کارخانه و فاضلاب تولیدی می باشد، آنچه که موازنه دقیق برای حداکثر شرایط بهره برداری برقرار گردد.

تغییر مراحل و عملیات تولید برای کاهش حجم فاضلاب

این عمل روش موثری برای کنترل حجم فاضلاب ها است لکن تشویق تولید کننده به تغییر در عملیات به دلیل حذف فاضلاب، آسان نمی باشد. مراحل مهندسی عملیات توسط مهندسین شیمی، مکانیک و یا صنعتی برنامه ریزی می شود و هدف اصلی، صرفه جویی در هزینه است.

از طرف دیگر توجه اصلی مهندس بهداشت و محیط زیست، حفظ بهداشتی عمومی و حفظ نگهداری منابع طبیعی می باشد. تصفیه فاضلاب می باید به صورت یک جز جدانشدنی از تولید مورد توجه قرار گیرد. چنانچه مهندسین شیمی استدلال نمایند که تغییر روش تولید برای کاهش آلودگی آن برای صنعت هزینه دربردارد، مهندسین بهداشت نیز می توانند برای بهبود محیط زیست استدلال نمایند که کاهش میزان مصرف مواد شیمیایی در فرآیند تولید منجر به کاهش حجم فاضلاب و نیز افزایش پس انداز اقتصادی می شود، توازن مصرف اسید و قلیا منجر به خنثی سازی فاضلاب و صرفه جویی مواد شیمیایی می گردد.

برخی از اقدامات در این مرحله می تواند شامل کنترل صحیح فرآیند، انتخاب بهتر تجهیزات، کاربرد مواد خام متفاوت با کیفیت بهتر، پاک نگه داشتن محل و نیز تعمیرات پیش گیری کننده باشد.

استفاده مجدد از فاضلاب ها به منظور تامین آب خام

یکی از روش های عملی، استفاده مجدد از فاضلاب های تصفیه خانه برای افزایش آب خام از طریق تغذیه آب زیرزمینی است. فاضلاب تصفیه خانه های موجود توانسته با احیا آب زیرزمینی به صورت یک منبع ثابت و کم هزینه عمل نماید. هر مقدار از فاضلاب نهایی صنعتی مورد استفاده مجدد قرار گیرد، میزان فاضلاب برای تصفیه و دفع آن کاهش می یابد.

بیشترین آب مصرفی، ساختن کالا برای مقاصد خنک کردن است. نظر به اینکه حجم آب مورد نیاز زیاد می باشد، لازم است صنایع به استفاده مجدد از فاضلاب توجه نماید. استفاده مجدد از فاضلاب اقتصادی تر از آبی است که از توسعه یک منبع جداگانه آب خام به دست می آید. بعنوان مثال، استفاده از فاضلاب تصفیه خانه پالایشگاه نفت برای جبران آب برجهای خنک کننده، صرفهجویی از طریق حذف آب شیرین به مقدار 100/000 دلار در سال است.

تفاوت فاضلاب های تصفیه فاضلاب خانگی و آب حاصل از منابع سطحی یا چاه:

  • رنگ زیادتر
  • وجود ازت بیشتر
  • BOD
  • کل مواد جامد محلول زیادتر
  • حضور فسفات های ناشی از پاک کننده ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید